Vi eksponeres konstant av dramatiske historier fra omverden. Krig, opptøyer, naturkatastrofer, terroraksjoner, pandemi. Dommedagsprofeter og folkesnakk kan gjøre det nokså dramatisk å fordøye. Ikke minst for de unge.
Det er smart å snakke med barna og unge om de dramatiske inntrykkene. Nyheter er ikke laget for barn, og de kan ofte få med seg bruddstykker av helheten, men mangler erfaring og kognitiv kapasitet til å sette nyheter inn i en forståelig sammenheng. Mediene i seg selv kriger også om oppmerksomheten, noe som skaper store dramatiske overskrifter og hjerteskjærende bilder.
Før du går inn i samtalen med barnet ditt, er det viktig at du selv fremstår som trygg. Det er veldig skremmende for barn når voksne er redde.
Forskjell på redd og forskrekket
Forklar barnet at det er forskjell på å være redd og å bli forskrekket. Si for eksempel: «Denne nyheten gjorde at de voksne ble forskrekket fordi det skjer så sjelden, og derfor snakker vi mye om dette nå. Det betyr ikke at du trenger å være redd.» Forklar at de voksne passer på. Og: «Du trenger ikke være redd for at det skal skje noe med oss eller dem du er glad i».
Er barnet eldre, kan du fokusere mer på kunnskap. Forklare barn at det internasjonale samfunnet aktivt er til stede. Gjennom FN, Flyktninghjelpen og andre hjelpeorganisasjoner.
Følg opp over tid
Følge opp over tid. Hvis barna har spørsmål som du ikke kan svare på med en gang, så si: «Det skal vi finne ut av og snakke mer om siden.»
Selv om du kanskje ikke er helt sikker på hva barnet har fått med seg og egentlig er redd for, bør du ikke være engstelig for å gå inn i denne samtalen. Husk at du er den som kjenner barnet ditt best. Og at du er den som vet hvordan du skal trøste og trygge det.
Les hele artikkelen og andre artikler på skolens hjemmeside.