Hovedseksjon

Ferie i skoletiden - #LITEGREIT

to barn som ser ut av et vindu

Regler for permisjon

Elevene har en plikt til opplæring i grunnskolen. Derfor må foreldrene søke om permisjon hvis barnet skal være borte fra skolen av andre grunner enn sykdom. Elevene har ikke rett på permisjon, eller rett til å få erstattet tapt opplæring dersom de innvilges permisjon. Det er skolen som avgjør om det er forsvarlig for eleven å være borte, ut fra opplæringen eleven totalt sett får. Permisjonen kan ikke vare lenger enn to uker av gangen.
 

Oppfølging under fraværet

De fleste foreldre klarer å legge feriene innenfor de dagene barnet har skolefri. Dersom barnet likevel får innvilget permisjon i skoletida, er det foreldrenes ansvar å følge opp læringsmålene og arbeidsoppgavene gitt på skolen mens barnet har vært borte. Det er et vilkår for permisjonsretten at foreldrene sørger for nødvendig undervisning i permisjonstida, slik at eleven kan følge med i den ordinære undervisningen etter at permisjonstida er ute.
 

Holdninger til fravær

Foreldre som har en positiv holdning til skole og opplæring viser at skolen har prioritet foran fritidsaktiviteter og ferier. Kommer skolearbeidet i konflikt med fritidsaktiviteter, er det fritidsaktivitetene som må vike. Dette gjelder også ved fravær og ferie i skoletiden. Å ta oppmøteplikten i skolen på alvor og ha en høy terskel for når en kan være borte, er en verdifull holdning å ta med seg inn i studietid og arbeidsliv. Ditt barns fravær kan også påvirke andre. At en elev er borte, merkes spesielt godt i forbindelse med gruppearbeid, framføringer, kartlegginger osv.
 

Ytterste konsekvens

Å frarøve barn sin utdanning kan straffes med bøter. Dersom en elev ikke har gyldig permisjon eller er reelt syk, så vil fraværet fra skolen i utgangspunktet være ulovlig. Dette betyr at det er hjemmel for at saken kan oversendes påtalemyndigheten. Kommunen eller skolen kan ikke ilegge bøter, dette er opp til påtalemyndighet/domstolsapparatet.
Visste du at: Da den nye opplæringsloven trådte i kraft 1. august 2024, ble regelen om maksimalt to ukers permisjon av gangen fjernet. Etter dette ble det opp til kommunen å avgjøre lengden på permisjonene. Opplæringsloven krever likevel fortsatt forsvarlig opplæring, noe som i praksis begrenset mulighetene for permisjon. Kommunene kan fortsatt fastsette en øvre grense gjennom lokale forskrifter.

Innvilges

  • Medlemmer av trossamfunn utenfor Den norske kirke har rett til permisjon på sitt trossamfunns helligdager dersom de søker om permisjon.
  • Man kan innvilge permisjon for: Spesielle arrangementer og markeringer (politisk arbeid, organisasjonsarbeid, familiebegivenheter)
  • Idrett og kulturell konkurranse/stevne på høyt nivå