Hovedseksjon

Spiseforstyrrelser - Når maten blir en fiende

Spiseforstyrrelser

Hva kjennetegner et usunt forhold til mat og kropp?

Mange unge er opptatt av kropp og vekt. Det finnes sunne måter å gå ned i vekt på, men av og til kan dette fokuset tippe over i sykdom. Det finnes ulike former for spiseforstyrrelser, men noen kjennetegn går igjen: Å være overdrevent opptatt av sunn mat og trening, irritasjon ved måltider eller trekke seg unna, samt ha ustabilt humør og utvikle rigide daglige mønstre.

Fysiske symptomer som vekttap, konsentrasjonsvansker, søvnproblemer, svimmelhet, fryse mye, hodepine og magesmerter vil ofte vise seg. Det er viktig å huske på at spiseforstyrrelser ikke er noe som utelukkende rammer jenter. Mange unge gutter er misfornøyd med egen kropp, og kan være i risikosonen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Foreldre som rollemodeller

Som foreldre er vi rollemodeller og forbilder i hva vi sier og hva vi gjør. Vi må passe oss for å knytte egenverdi til utseende, spesielt ved å kommentere egen og andres vekt. Ved å snakke nedsettende om egen kropp foran barna, formidler du uheldige signaler og forsterker samfunnets kroppsfokus. Gi heller uttrykk for en kritisk holdning til alt vektsnakket i media, og etterstreb å være et godt eksempel på en sunn og aktiv livsstil selv.

Bulimi

Bulimia nervosa er en spiseforstyrrelse som kjennetegnes av overspising etterfulgt av fremprovosert oppkast, bruk av avføringsmidler eller overtrening. Bulimi kan være vanskelig å oppdage for pårørende. Mange er normalvektige og ofte flinke til å holde spiseforstyrrelsen skjult.  Les mer hos helsenorge.no>>

Anoreksi

Er en alvorlig medisinsk tilstand, som kan skade helsen din og sette livet ditt i fare. Derfor er det viktig at du søker hjelp tidlig. Kjennetegnes av en intens frykt for å gå opp i vekt. Mange tror de er overvektig, selv når de er undervektige. 

Anoreksi handler også om selvfølelse. Mange med anoreksi føler skam og har dårlig samvittighet. Å sulte seg kan gi en følelse av kontroll over vanskelige følelser og stress. Kanskje tror du at vekttap er nøkkelen til et bedre, lykkeligere og mer vellykket liv.

Sykdommen går sjeldent over av seg selv, men med riktig behandling er det gode sjanser for å bli helt frisk.

Les mer hos helsenorge.no>>

Når be om hjelp?

Mange foreldre kan være i tvil om barnet har store nok problemer for at de skal be om hjelp. Da er det viktig å være klar over at man kan ha en alvorlig spiseforstyrrelse uten å være kritisk undervektig. Det er aldri for tidlig å ta tak i problemer som begrenser barnet i hverdagen. Hvis mat, kropp og trening tar for stor plass, så er det alvorlig nok. Dessuten vil det å ta tak i spiseforstyrrelsen tidligst mulig gi best mulig prognose. Et godt tips kan være å skrive ned hvordan du opplever barnets problemer med mat og kropp før du tar kontakt med fastlegen, for å gi et best mulig bilde av situasjonen for legen.

Les hele artikkelen med vedlegg og lenker.